Hoe kun jij effectief lezen

Brein kan sneller lezen

Het brein kan sneller lezen dan de ogen

Het menselijk brein kan 1.000 tot 1.200 woorden per minuut verwerken. Een gemiddelde lezer leest gemiddeld met 275 woorden per minuut. Het resultaat is dat ons brein gemiddeld maar 25% van haar capaciteit gebruikt tijdens het lezen. Hierdoor dwalen gedachten af en wordt het lastig om je op het lezen te concentreren.

Sneller lezen verbetert de concentratie. Het brein ontvangt de informatie met een hogere snelheid en zal daardoor beter gefocust blijven op de tekst. Door de juiste technieken te gebruiken is je begrip minstens gelijk aan het huidige niveau maar zal in de meeste gevallen beter zijn. De correlatie tussen concentratie en sneller lezen (met de juiste techniek) is wetenschappelijk aangetoond.

Je kunt oude leesgewoonten alleen veranderen door nieuwe vaardigheden aan te leren

Het feit dat je weet dat je fouten maakt tijdens het lezen voorkomt niet dat je deze fouten maakt. Je moet nieuwe vaardigheden aanleren om je huidige en niet zo effectieve manier van lezen te veranderen. Met onze lees technieken wordt je manier van lezen blijvend veranderd.

Hoe kun jij snel en effectief leren lezen?

Gebruik jij nog de leesmethode die je op de basisschool hebt geleerd zoals:

 • woord voor woord lezen,
 • in het hoofd meepraten,
 • teksten opnieuw lezen omdat je gedachten waren afgedwaald.
 • Deze methode was goed toen je nog op de basisschool zat. Nu remt deze methode je af om sneller te lezen en het verminderd je tekstbegrip. In deze tijd waarin je meer en meer informatie voor je krijgt moet je vaardigheden aanleren die passen bij deze tijd. Vaardigheden waarbij je leert om meer informatie op te nemen in minder tijd.

  Het leesproces

  Als we lezen dan sturen we de informatie over de tekst via de ogen naar de hersenen. De meeste mensen focussen op één woord tijdens het lezen. De hersenen proberen een betekenis te vormen van dit woord. Daarna worden de verschillende betekenissen aan elkaar gekoppeld waardoor er een verhaal ontstaat.

  Deze manier van kijken kan worden verbeterd. De betekenis van een tekst zit namelijk niet in de losse woorden maar in een combinatie van woorden. Onze ogen zijn gemakkelijk in staat om meerdere woorden in een keer te zien. In plaats van losse woorden sturen we nu betekenisvolle woordgroepen naar de hersenen. Hierdoor zijn de hersenen veel sneller in staat te begrijpen waar de tekst over gaat. Omdat je nu in woordgroepen gaat lezen kan je gemakkelijk twee tot drie keer sneller lezen met een beter begrip.

  Vergelijking van de oogbeweging:
  In het rood zie je de oogbeweging van de lezer voor de training. De lezer leest woord voor woord, leest af en toe terug en maakt vreemde bewegingen over de regels. Hij leest met ongeveer 275 woorden per minuut.

  In het groen dezelfde lezer na afloop van de training. Hij leest in woordgroepen, maakt een prachtige beweging over de regels en leest niet terug. Na de training leest hij met ongeveer 765 woorden per minuut.


  Lezen in woordgroepen

  Dit zijn de oogfixaties van een lezer voor en na een Pro Read® training.

  Aan het begin (rode rondjes) met 275 wpm aan het einde (groene rondjes) met 765 wpm.

  Doelbewust lezen

  Bij het doelbewust lezen leren we je technieken om snel een idee te krijgen van de teksten die je moet gaan lezen. We gebruiken hiervoor een Tachistoscope om je te laten ervaren dat informatie in je onderbewustzijn met vele duizenden woorden per minuut bij je ‘binnen’ komt. Als je begrijpt hoe dit werkt dan kun je dit heel goed gebruiken in je werk en in je studie.

  Hierdoor kun je meer tijd besteden aan belangrijke teksten en ga je sneller door minder belangrijke teksten. Door deze techniek te gebruiken leer je om je hersencapaciteit veel beter te gebruiken. Neem je meer informatie op en kun je deze informatie gemakkelijker reproduceren.

  Comments are closed.